ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu ülkesine davet etti
ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu ülkesine davet ettiği bildirildi.
İsrail Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Netanyahu ve Biden, “iki ülke arasındaki güçlü ittifakın ilerletilmesi, İran ve vekillerinin oluşturduğu tehdidin ortadan kaldırılması, bölgesel barışın genişletilmesi ve sürdürülmesi” konulu bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İşgal altındaki Batı Şeria’da sükunet.”
Görüşmede Netanyahu’nun yasa tasarısının önümüzdeki hafta TBMM’den geçeceğini ve yaz tatilinde bu konuda geniş bir uzlaşmaya varılması için çalışılacağını söylediği kaydedildi. Ülkede yargının yetkilerini kısıtlıyor.
ABD Başkanı Joe Biden’ın Netanyahu’yu ABD’de görüşmeye davet ettiği, Netanyahu’nun olumlu yanıt verdiği ve bu konudaki takvimin belirlenmesi için karşılıklı ekiplerin çalışmalara başlayacağı belirtildi.
İsrail medyası, Netanyahu ile Biden’ın en son Mart ayında telefonda görüştüklerine dikkat çekti.
İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğinde ülke tarihinin “en sağcı hükümeti” olarak nitelendirilen kabine göreve başladı. Aşırı sağcıların kritik roller üstlendiği İsrail’de hükümetin Biden yönetimiyle ilişkileri karşılıklı açıklamalarla dalgalı bir seyir izlemişti.
Netanyahu, yılbaşı gecesi iktidara gelmesine rağmen henüz ABD’ye resmi bir ziyarette bulunmamıştı. Biden, Mart ayında yaptığı açıklamada, “Netanyahu’nun yakın zamanda Washington’a davet edilmeyeceğini” duyurmuştu.
Biden ayrıca yakın zamanda verdiği bir röportajda İsrail’deki hükümetin “en çok hükümet” olduğunu belirtti. İşgal altındaki Batı Şeria’da aşırı sağcı yasa dışı Yahudi yerleşimcilerinin kabinede yer aldığını hatırlatan Biden, “‘İstediğimiz yere yerleşiriz, burada bulunmaya hakları yok’ diyenler örgütün bir parçasıdır” dedi. sorun.”
Öte yandan İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, ABD Başkanı Biden ile görüşeceği dört günlük resmi bir ziyaret için bu akşam Washington’a hareket edecek.
Ertelenen yargı düzenlemesi
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin kaldırılması ve yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikleri içeriyor.
Netanyahu, ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini 27 Mart’ta ertelediğini açıklamış ancak 2023-2024 bütçesinin TBMM’den geçmesinin ardından yargı yönetmeliğini yeniden gündeme getireceklerini açıklamıştı. Mayısın sonu.
Netanyahu koalisyonu ile muhalefet arasında yargı düzenlemesi müzakeresinin ardından hükümet, geçtiğimiz günlerde yargı düzenlemesi kapsamında yeniden düğmeye basmıştı.
Hükümet, Yargıtay’ın hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak “akla yatkınlık” adlı yasa tasarısını geçen hafta Meclis’te yapılan ilk oylamada kabul etti. Yasanın yürürlüğe girmesi için Meclis’te üç oyu geçmesi gerekiyor.
İsrail’de Netanyahu hükümetinin yargısal düzenlemesine ve diğer sağcı politikalarına karşı çıkan protesto hareketi, 6 aydır ülke genelinde gösterilerine devam ediyor.
haberkeskin.com.tr