İSTANBUL-PROF. Dr. MUSTAFA SARI ŞİMDİ KREMLİ MÜZİKAJI GÖRÜYORUZ
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı dalış yaparak incelemelerde bulundu. prof. Dr. Mustafa Sarı, “Tekirdağ, İstanbul Fenerbahçe, Mudanya, Gemlik Körfezi ve Erdek’te de benzer bir manzara görmeye başladık. Şimdi kaymaklı müsilajı görüyoruz.” prof. 11 çeşit müsilaj olduğunu vurgulayan Sarı, kaymaklı müsilajın başlangıç seviyesi olduğunu söyledi.
2 yıl önce Marmara Denizi’nde ortaya çıkan ve neredeyse tüm Marmara Denizi’ne yayılan müsilaj kabusu geri dönüyor. Tekirdağ, İstanbul Fenerbahçe, Mudanya, Gemlik Körfezi ve Erdek’te kaymaklı müsilaj tespit edildi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erdek Koyu’nda dalış yaparak incelemelerde bulundu. Yosun çoğaldığını tespit eden Prof. Dr. Sarı, Bandırma Edincik kıyılarında yüzeye çıkan kremsi müsilajın fotoğraflarını paylaştı. prof. 11 çeşit müsilaj olduğunu vurgulayan Sarı, kaymaklı müsilajın başlangıç seviyesi olduğunu söyledi.
‘ALGAL BÜYÜME 2 AYDIR DEVAM EDİYOR’
prof. Dr. Mustafa Sarı, kaymaklı müsilajın görüldüğü bölgelere ilişkin, “Cumartesi gününden itibaren Marmara Denizi’nin çeşitli kıyılarından benzer görüntüler akmaya başladı. Tekirdağ, İstanbul Fenerbahçe, Mudanya’da da benzer bir manzara görmeye başladık. , Gemlik Körfezi ve Erdek.Bu manzara 2021 yılında karşı karşıya kaldığımız felaket boyutundayken doğal olarak müsilajlı örnek olduğu için halk tedirgindi.11 farklı müsilaj çeşidi var.Bu şekilde gördüğümüz bir görüntü. ‘kremsi müsilaj’. Şu anda bu görüntü polen de içeriyor. Müsilajın 3 tetikleyicisi var. Birincisi, küresel iklim değişikliği nedeniyle deniz yüzeyi sıcaklığındaki olağandışı artışlar, ikincisi, deniz koşullarının durgunluğu ve obur kirlilik. üçü bir araya gelince felaket bir müsilajla karşılaşıyoruz.Mevsim kuralları çok kurudu.Bu kuraklıktan dolayı daha önce uyardım, ‘Bu şartlar devam ederse müsilaj riskiyle karşı karşıya kalırız’ dedim.Sürekli dalıyorum, Biliyorsunuz 2 aydır devam eden bir yosun oluşumu var. Bu nedenle ‘Denizin nitrojen ve fosfor yükü çok fazladır. Bu koşullar altında deniz suyu sıcaklıkları da çok yüksek olduğu için organizmalar hızla çoğaldı. Artınca görüş mesafesi 2 metreye kadar düştü. Yüzeyden başlayarak görüş mesafesi 25 metreye kadar düşüyor” dedi.
‘ŞARTLAR DEĞİŞENE KADAR SONUÇ DEĞİŞTİRİLMESİ BEKLENMİYOR’
prof. Mustafa Sarı, ‘Yüzeye çıkan sarı kahvemsi köpükleri halk tanıdı. Bu sadece bir tür müsilaj. Çubuk, topaklı, şerit müsilaj aşamaları vardır. Şimdi şerit yapışkanlığa dönüşmedi. Başlangıç aşamasında. Alglerin salgılarından çıkıyor, bu salgıların çoğalması var. Çoğalma nedeniyle salgılar arttı ve şimdi kremsi müsilajı görüyoruz. 2021’de karşılaştığımız zamk, nisan ortasında tekrar görünür hale geldi. Görünür hale gelmeden önce, Ekim ayından beri şerit müsilaj görüyorduk ve uyarı veriyorduk. Bir müsilaj sonucu. 2021’de denize giden atık ne olursa olsun yine aynı. Kurallar değişmeden etkinliğin sonuçlarının değişmesini nasıl bekleyebiliriz? Önümüzdeki yıllarda müsilajla tekrar karşılaşacağız. Riski ortadan kaldırmanın yolu, atıkların bir an önce arıtılarak denize gitmesinin önüne geçmek zorundayız” dedi.
haber-derbent.xyz