Ekonomi

İSO Başkanı Bahçıvan: Riskler fırsatlardan ağır basıyor

İSO Meclisi’nin Mart ayı olağan toplantısı, “Küresel ve Bölgesel Gelişmeler Işığında İhracatımız İçin Risk ve Fırsatlar” ana gündemiyle Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, İhracat Geliştirme A.Ş. (İGE) Genel Müdürü Kasım Akdeniz de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bahçıvan, dünya genelinde bir süredir ABD ve Avrupa odaklı bir finansal gerilimin yaşandığını belirterek, asıl sorunun uzun yıllardır düşük faize alışmış ABD ve Avrupa bankacılık sisteminin ekonomiyi toparlaması olduğunu söyledi. faizler kısa sürede yüzde 4,5-5 bandına gelince sıkıntı oluyor.

Bahçıvan, “Faizlerin düşük olduğu dönemde ellerinde düşük faizli tahvil bulunduran bankalar bu dönemde yükselen faizler nedeniyle zarara uğruyor. Bu arada benzer bir durumun Türkiye’de de yaşanmaması için dikkatli olmamız gerekiyor. gelecekte ülkemiz.” sözlerini kullandı.

“Fiyatlardaki doğal üst sınır KOBİ’leri zorluyor”

Bahçıvan, tüm dünyada “ekonomik milliyetçiliğin” yükseldiği bir sürece tanık olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Küresel pazarın daha modüler hale geldiği ve ticari çıkarların çok daha karmaşık hale geldiği bir süreçte Türkiye nasıl bir yol haritası izleyecek? Son dönemde ülkemiz için riskler fırsatlara ağır bastı. Küresel büyüme yavaşlama eğilimine girdi. Güçlü fiyat şokları” Avrupa’da artan üretim maliyetleri tüketicilerin satın alma gücünü ve ekonomik güvenini zedeledi Çekirdek enflasyondaki katılık işaretleri dikkat çekiyor 2023’te büyümenin geçen yıla göre daha yavaş olacağı kesin Son aylarda açılış ve arz sorunlarının hafiflemesi Çin’de yine küresel nakliye fiyatları geriledi ve Türkiye’nin yakın pazarlardaki göreli navlun avantajını zayıflattı. Dolar/TL kurunun yatay seyrine rağmen enflasyon yüksek kalmaya devam ediyor ve Türk lirasının reel değer kazanması dış rekabette değerli bir meydan okuma haline geldi. Emek yoğun alanlarda artan maliyetlere rağmen Uluslararası rekabetin fiyatlara getirdiği doğal üst sınır, sanayicimizi kârdan feragat etmeye zorlamaktadır. Bu zorluk KOBİ’ler için çok daha önemli. Tüm bunlara ek olarak, son aylarda iç talebin güçlü seyri ve TL’deki reel değerlenme ithalatı artırmıştır. Bu da cari açığın artmasına katkı sağlıyor.”

“Ürün ve ülke sayısındaki çeşitlilik avantajdır”

İhracatçı sanayicilerin bir diğer acil gündeminin de AB’nin Sınırda Karbon Vergisi düzenlemesi olduğunu ifade eden Bahçıvan, “Zaman kısalıyor. Türkiye’nin son yıllarda ihracatta elde ettiği en değerli avantajlardan biri hem iş sayısı hem de iş sayısı ile sağlanan çeşitlilik. Bu avantaj son yıllarda giderek artmaktadır.Küresel yavaşlama döngülerinin ekonomik zararını en aza indirmek açısından bir sigorta işlevi görmektedir.Yeni pazarlara açılmadaki başarımızı bu pazarlardaki payımızı artırarak pekiştirmeliyiz Bu doğrultuda Ticaret Bakanlığımızın geçen yıl açıkladığı ve toplam 18 ülkeye ihracatımızı artırmayı hedefleyen ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ kıymetlidir.” değerlendirmesini yaptı.

“İSO City of Life Antakya ilçe merkezinde”

Hatay’ın Antakya ilçe merkezinde kurulmakta olan İSO Life City’deki çalışmaların son durumu hakkında da bilgi veren İSO Başkanı Bahçıvan, altyapı çalışmalarının devam ettiğini ve bölgeye konteyner üretimi ve sevkiyatının aksamadan devam ettiğini belirtti. yavaşlamak.

Bahçıvan, “Projemizin verdiği prestij ile bölgeye 300’den fazla konteynerin gelip yerleştirildiğini ve böylece projemizin üçte birini tamamlamış olduğumuzu memnuniyetle paylaşmak isterim. İSO Life’ı hayata geçirmeyi hedefliyoruz.” Alt yapı çalışmalarını, konteyner üretimini ve sevkiyatını planlandığı gibi sürdürerek City City Mayıs ayı başında hizmete giriyor.” bilgisini paylaştı.

“İhracat kredilerinin payını artırmaya odaklandık”

İhracat Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Kasım Akdeniz, sürdürülebilir kalkınmada iki önemli kavramın olduğunu ve bunların ihracat ve KOBİ’ler olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“İhracat kredilerinin toplam krediler içindeki payının artırılmasına ve ihracat yapan KOBİ’lerin ihracat kredilerindeki payının artırılmasına da odaklanmış durumdayız. Dünyadaki ekonomik modellerin en temel amacı ülke refahını artırmaktır. üretim, istihdam ve sürdürülebilir kalkınma.Bu yeni yatırımlar demek kapasite artışları ile mümkün.Bunun finansmanı Türkiye’de çok değerli.Ancak genel olarak finansman sıkıntısı var.Bu sonuç bilançolarda da görülüyor. İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer almaktadır.Firmalarımızın kaynaklarının sadece yüzde 30’u özkaynaktır ve yüzde 70’i yabancı kaynağa ihtiyacımız vardır.Kredi Kefalet veren bir kuruluş olmayan HDI olarak bankacılık sektörünün kullandırımını sağlamak amacıyla kurulduk. fonlarını daha fazla ihracat faaliyetleri için kullanmak, bankacılık şubesinin iç motivasyonlarını kullanmak esasına dayanmaktadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu