Yaşam

Geçmişle Geleceği İnegöl’de Buluşturan Bir “Yemek Masalı”

Geçtiğimiz yıl duyurusu yapılan Türk Mutfağı Haftası, Bursa merkez ve ilçelerinde yapılacak düzenlemelerle kutlanıyor. Türk Mutfağı Haftası’nın açılış programı, İnegöl Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kent Müzesi’nde hazırlanan “Bizimki Bir Yemek Masalı” isimli stantla gerçekleştirildi. İnegöl’ün asırlık lezzetlerini, yemeklerini ve mutfak kültürünü yansıtan stant, 27 Mayıs’a kadar açık kalacak.

Turizmde değerli bir başlık olarak karşımıza çıkan gastronomi, Bursa’da yerel yönetimlerin katkılarıyla fiyatına değer katmaktadır. Asırlık lezzetlerin sofraları süslemeye başladığı, yöresel yemeklerin marka lezzetlere dönüştüğü bu süreçte İnegöl, Bursa’da ortaya koyduğu çalışmalarla dikkat çekiyor. İnegöl Belediyesi öncülüğünde özellikle son dönemde gastronomi ve turizm alanında değerli çalışmaların yürütüldüğü İnegöl’de, şehrin sanayi ve tarımsal kimliğinin yanı sıra bu alanda yüksek fiyatlar ön plana çıkıyor. Unutulan birçok lezzeti yeniden sofralarda buluşturan eserler, şehre yeniden değer katıyor ve geçmişin izleri Gastro İnegöl markasıyla geleceğe taşınıyor.

GASTRO IEGOL İŞLERİNİ TAÇLANDIRAN SERGİ

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçen yıl açıklanan Türk Mutfağı Haftası bu yıl ikinci kez kutlanıyor. Bursa ve İnegöl’de yürütülen gastronomi çalışmaları ışığında 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası kutlamaları Pazartesi günü İnegöl’de başladı. Türk Mutfağı Haftası, Bursa Valiliği’nin ahengi ile; Bursa Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Turizm Tanıtma Birliği ve İnegöl Belediyesi işbirliği ile yürütülmektedir. 1 hafta boyunca merkez ve ilçelerde yapılacak etkinliklerle kutlanacak olan haftanın açılış programı İnegöl’de “Bizimkisi Bir Aşk Hikayesi” adlı stantla gerçekleştirildi. Gastro İnegöl’ün çalışmalarını da taçlandıran stantta; İnegöl’ün yemek ve mutfak kültürü tanıtılır. Geçmişten günümüze İnegöl mutfak kültürünü yansıtan tarım alet ve gereçleri, israfsız mutfakların atası sayılan kuru yufka ve bunlardan hazırlanan eserler, günümüz tarifleriyle hazırlanan birkaç yemek ve canlı performanslar ve hamur açma gibi faaliyetler. İnegöl Kent Müzesi Stand Salonu’nda yer alan “Bizimki Bir Aşk Hikayesi” isimli stant, 27 Mayıs’a kadar açık kalacak.

“İNEGÖL HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ FARKINI ORTAYA ÇIKARDI”

Serginin açılışı Pazartesi günü saat 14.00’te İnegöl ve Bursa protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi. Standın açılış konuşmasını Dr. Kamil Özer yaptı. İnegöl’den ve sahip olduğu değerlerden övgüyle söz eden Özer; “Bugün çok özel bir programla bir merkeze geldik. İnegöl her zamanki gibi yine fark yaratarak “Gastronomi haftasında yine buradayız, her şeyin ilerisindeyiz, her zaman yanınızdayız ve her zaman ilk sıralardayız” dedi. Bu vesileyle liderime teşekkür etmek ve onu tebrik etmek istiyorum. Kültür, sanat, tarih, edebiyat, ilim… Bunlara sahip çıktıkça millet olarak var olursunuz. Ve bunu ne kadar geleceğe aktarabilirseniz, o kadar gerçek bir milletsiniz ve kökleriniz o kadar sağlamdır. Bulunduğumuz bu yer; Tarihimizin, kültürümüzün ve geçmişimizin izlerini ortaya koyan değerli bir mekandır. Bu nedenle gelecek nesiller tüm müzelerimizi, kültürümüzü ve değerlerimizi görmelidir. Gençlerimiz burayı ziyaret ettiğinizde göreceğiniz araç ve gereçleri görseler, ne ararlar? Ancak dedelerimiz yüzlerce yıl onlarla birlikte yaşadı. Dolayısıyla bu kültürü taşımak çok önemli.”

İNEGÖL HİKAYE YAZIYOR

İnegöl’ün gastronomi alanında hikaye yazdığına değinen Dr. Kamil Özer, “Turizmde bu işi yapabilmek ve geleceğe aktarabilmek için en değerli şey hikaye yazmaktır. Bir toplumun veya bir milletin hikayesi varsa anlatılmayacak kadar büyük ve değerlidir. İnegöl’de ‘Bizimki Bir Aşk Hikayesi’ dedi. Bugün Gastro İnegöl olarak bu aşı gıdayı bir hikaye olarak benimsedi ve biz de bir hikaye yazıyoruz. Kültür Bakanlığı, Turizm ve İl Müdürlüğü Türk Mutfağı Haftası’nı kutlamaya başlarken, ‘Bir Aşçı Hikayesi’ni İnegöl’de yazan İnegöl’den başlayarak, mobilya ve ahşabın hikayesini de kaleme alan İnegöl’den başlayarak burada duyurmak istedik. İnegöl’ümüzün ev sahipliği. Günümüzün ve haftamızın hayırlara vesile olmasını, burada yapılan çalışmaların gelecek nesillere aktarılmasını ve muvaffak olmasını, İnegöl’deki bu hikâyenin Bursa’ya ve Türkiye’ye taşınmasını diliyorum.”

“İNEGÖL SADECE İNEGÖL KÖFTE DEĞİL, DAHA FAZLASI”

Kamil Özer’in ardından İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da kürsüye çıkarak günün anlam ve değerine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Bizimki Bir Yemek Hikayesi” standının paydaşlarla birlikte hayata geçirildiğini belirten Lider Taban, “Emeği ve desteği olan herkese çok teşekkür ediyorum. İnegöl üretiyor, geliştiriyor, büyütüyor, büyütüyor, ülke hedeflerine katkı sağlamaya devam ediyor. Çok verimli topraklardayız. Ancak tüm özelliklerimize ek olarak bugün Türk Mutfağı Haftası’nda bu çalışmayı gerçekleştirdik. İnegöl’de bu alanda yeni bir sayfa açmak istedik. Gastronomi turizmi yapmak istedik. Aslında bu turizmi gerçekleştirdiğimizi ve bunun üzerine inşa edip daha güçlü devam ettirebileceğimizi anladık. Bu gerçekleşme olayı İnegöl Köfte ile gerçekleşti. Aslında İnegöl sadece İnegöl Köfte değil, daha fazlası ve gastronominin tanıtılması ve bu maliyetlerin gerçekleşmesi için çaba sarf ettik. Şu anda 150’den fazla besin zenginliğine sahip bir İnegöl var. Bazılarını marka olarak tescil ettirdik. Bazıları için uygulamalarımız var. Yeniden coğrafi işaret almak için başvurduğumuz, sonuçlanmak üzere olan yemeklerimiz var. Yenilikçi bir bakış açısıyla genç kardeşlerimiz için neler yapabiliriz… Bugün hamburger diye bir başlık var. İnegöl Köftesi ile harmanlayarak İnegöl’e özgü bir gençlik menüsü oluşturmaya çalışıyoruz. Çok yakında yeniden hizmete açmak istediğimiz İnegöl Yeni Kent Meydanımızın önüne Gastronomi Mutfağı hayata geçireceğiz. Aslında işin özeti; Geçmişimize sahip çıkıyor, değerlerimize sahip çıkıyor ve yaşatmak için tüm paydaşlarımızla birlikte korumaya devam edeceğiz. Burada ekonomik bir maliyet de istiyoruz. Aynı zamanda bir tanıtım aracı ve marka enstrümanı olmasını arzu ediyoruz.”

BİRİNCİ İNEGÖL’ÜN ŞEHRİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Halide Serpil Şahin, “İlklerin şehri İnegöl’deyiz. Burası ilçe bazında kurulan ilk Kent Müzesidir. Tarihsel olarak incelediğimizde İnegöl tarihte birçok ilke imza atmıştır. Gastronomi de hayatımızda çok değerli bir yer kaplıyor. Camia olarak hizmet etmeyi seviyoruz. Paylaştıkça çoğaldığına inanıyoruz ve İnegöl ve Bursa olarak bu lezzetlerin daha da artması için paylaşılmasını öngörüyoruz. Geçtiğimiz yıl Bursa’da çok keyifli bir Gastronomi Festivali düzenlendi. İnegöl Belediyemizin ekibi orada çok güzel bir birincilik elde etti. Onları bir kez daha tebrik ediyorum. Umarım bu aşk hikâyesini ağzımızın tadını bozmadan sonuna kadar sürdürebiliriz.”

İNEGÖL ÇORBASI İHRAC EDİLİR

Konuşmaların ardından Kurdele kısmıyla “Bizimki Bir Yemek Hikayesi” standı açıldı. Ardından sergiyi ilgiyle gezen misafirler, geçmişten günümüze İnegöl’ün yemek ve mutfak kültürünü yakından tanıyarak, canlı performans yufka açma etkinliğini izlediler. Stant açılışının ardından çarşı bölgesinde göç mutfağının İnegöl’e hediyesi olan coğrafi işaretli İnegöl köftesinden başlayarak top şeklinde köfte ve pekmezli simitle hazırlanan İnegöl Çorbası isimli çorba ikram edildi. Bin kişilik çorba ikramına vatandaşların ilgisi de yoğun oldu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberhanonu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu